Miért érdemes klímával fűteni?

Az ősz beköszöntével, bizonyára Ön is elgondolkodott már azon, hogyan fogja a fűtési szezont megoldani. A hűvösebb estéken egyszerű megoldásnak tűnik egy-egy helyiség fűtésére az olajradiátor, vagy a hősugárzó. Ezeket a készülékeket könnyű üzembe helyezni, csak be kell dugni a konnektorba, és már fűtenek is. Ez praktikus megoldásnak tűnhet, ha egy társasházban, vagy központi fűtéssel rendelkező épületben ahol még nem kapcsolták be a fűtést, de van az épületnek olyan hűvösebb része, ahol szükség lenne fűtésre.

A probléma ezekkel a készülékekkel, hogy nagyon magas az üzemeltetési költségük. Egy olajradiátor, vagy hősugárzó 1 kW elektromos energiából, 1 kW fűtési energiát tudnak előállítani. A Mitsubishi hőszivattyúk ennél sokkal hatékonyabb megoldás kínálnak.

A hőszivattyúk működési elve a következő: az épületnek a belső helyiségeibe, ahol meleget szeretnénk előállítani, ott az elektromos energiával a kültéri hőenergiát szivattyúzzák be a beltérbe (a beltéri egység segítségével).

Ebben az esetben a befektetett elektromos energia nem közvetlenül hőenergia előállítására fordítódik, hanem a külső hőenergia épületbe történő bevitelére. Ennek köszönhetően 1 kW befektetett energiából 3-5 kW fűtési energia lesz. Látható, hogy a Mitsubishi klímák háromszoros-ötszörös hatékonysággal működnek a korábban említett készülékekhez képest, ezáltal rengeteg költséget takarítanak meg Önnek.

HONNAN TUDHATJA, HOGY ADOTT KLÍMA, MILYEN HATÉKONYSÁGGAL MŰKÖDIK?

  • Ezt egy mérőszám mutatja meg: az SCOP, amely az egész fűtési szezonra vetítve mutatja meg, hogy adott készülék hány kW fűtési energiát állít elő 1 kW elektromos energiából.
  • Ha az SCOP értéke eléri, vagy meghaladja a 4,1-et, akkor a készülékre kedvezményes áramtarifa igényelhető, amely jóval kedvezőbb (30 – 31 Ft/kWh), mint a normális lakossági tarifa (52 – 53 Ft/kWh). A kedvezményes tarifának köszönhetően a Fisher klímák egy gázkazánnal (SCOP: 2,5 – 2,8) szemben is versenyképes fűtési eszközök.
  • A Mitsubishi márka esetén többféle berendezés közül választhat, melyek SCOP értéke eléri, vagy meghaladja a 4,1-et. Vannak wifin keresztül vezérelhető-, és design klímák is. Arról se feledkezzen meg, hogy a Mitsubishi klímákkal nemcsak a téli fűtést, de a nyári hűtést is meg tudja oldani.

Álomból valóság: Fűtés klímával

Hazánkban még mindig a gázfűtés a legelterjedtebb módszer, de egyre többen keresik az ezt kikerülő megoldásokat is. A hagyományos klíma készülékek 0°C, vagy legfeljebb -5°C fokos külső hőmérsékletig alkalmasak fűtésre, ebből adódik, hogy ezekkel a berendezésekkel csak az átmeneti, őszi-tavaszi időszakokban lehet némi hőmérséklet-emelést produkálni.

Ha télen is szeretnénk fűtésre használni a klímaberendezésünket, akkor -5°C foknál alacsonyabb külső hőmérsékletre is fel kell készülni. Ekkor azonban egy inverter klímaberendezést kell választanunk. Ezek a készülékek a bevitt elektromos áram 4-6 szorosát képesek leadni fűtési energiában.

A feladatunk annyi, hogy tervezéskor a klíma gép teljesítményét túlméretezzük (kb. 25%-kal) a légköbméter, vagy négyzetméter alapján számított hűtési szükséglet fölé. A fűtés klímával így gazdaságos: a klímaberendezések nem a hagyományos fűtőbetéttel végzik a fűtést, hanem a hőszivattyú elv segítségével, ami annyit jelent, hogy az elektromos energiát nem a hő előállítására, hanem a hő szállítására használja fel, ezáltal a bevitt energiának a többszöröse érhető el melegként.

A klímával való fűtés gyorsabb a szokásosnál. Bekapcsolás után pillanatok alatt 50-55°C forró levegőt bocsát ki. Ez a megoldás lényegesen gyorsabb, mintha radiátorral, padlófűtéssel, vagy hősugárzóval próbálnánk meg a helyiséget kifűteni. További előnyök közé sorolható még a programozhatóság lehetősége, mellyel a kifújt meleg levegőnek nem csak a hőmérséklete, hanem az erőssége és iránya is változtatható.

Ha szeretne a hagyományos, egyre drágább fűtési módszerén változtatni, próbálja ki a fűtést klímával!

Tetszett a bejegyzés?

Megosztás itt: facebook
Oszd meg a Facebook-on
Megosztás itt: twitter
Oszd meg a Twitter-en
Megosztás itt: linkedin
Oszd meg a Linkdin-en
Megosztás itt: pinterest
Oszd meg a Pinterest-en

Írj hozzászólást!