Klímaberendezés karbantartása

miért szükséges a klímaberendezés 
karbantartása?
takarítása?

A szezon alatti működtetés során a klímaberendezés sok, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. Beltéri egységben különböző szűrők találhatóak, melyek feladata pontosan ezen szennyeződések kiszűrése. A kültéri egységben viszont nem található szűrő, ezért a sűrű lamellás hőcserélő-felületen tapad meg a beszívott szennyeződés nagy része.

A karbantartás két részre terjed ki

1. A beltéri egység karbantartása során kitakarítjuk a benne található szűrőket, továbbá a sűrű lamellás hőcserélő felületéről speciális vegyszeres tisztítással eltávolítjuk a szűrőn átjutott szennyeződéseket. A szennyeződés eltávolítása két okból fontos: az első a hőátadás, ugyan is a hőcserélőn megtelepedett szennyeződés rontja a hőcserét. illetve az egészségügyi szempontok, mivel melegágya a különböző baktériumtelepek kialakulásának. Használat esetén a poros, párás környezetben kialakuló gombatelepek a helyiség levegőjébe jutva veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre, kellemetlen szagot terjesztenek. Ezt megelőzendő az újabb berendezésekben már gyárilag öntisztító (önszárító) funkció is megtalálható. Ez biztosítja, hogy használat után a berendezés belső szerkezeti egységei szárazak legyenek, ezzel gátolva a gombatelepek kialakulását, melyek a nedves környezetet kedvelik.

2. A kültéri egység nagyon nagy mennyiségű (~15-30m3/perc) levegőt szív át a hőcserélőjén. Így egy szezon alatt nagy mennyiségű por rakodik le rajta, amit a karbantartás során nagy nyomású mosóberendezéssel távolítunk el. Az elszennyeződött hőcserélő gátolja a hőleadást, ezzel rontja a berendezés hatásfokát. A berendezés így túlmelegszik és többlet költség merül fel a működtetés során. Huzamosabb ideig karbantartás nélkül üzemeltetett berendezés akár végleg tönkre is mehet. Továbbá a karbantartás során a készülék elektromos kötéseinek az állapotát műszerrel leellenőrizzük, hollandis kötéseit utánhúzzuk. Ezzel megelőzzük az ózon réteget károsító hűtőközeg légkörbe jutását, valamint a készülék teljesítmény csökkenését, súlyosabb esetben a tönkremenetelét.

Cégünk vállalja a klímaberendezések szakszerű karbantartását. A karbantartásokat szezon előtt vagy után célszerű végezni, így a nyári főszezon kezdetekor már hibátlan, karbantartott berendezéssel tud légkondícionálni, illetve elkerülheti a szezonban tapasztalható 2-3 hetes várakozási időt.

 

Kérdése van? vagy ajánlatot kérne?

Ne várjon tovább, hanem lépjen velünk kapcsolatba!

további szolgáltatásaink

Klímaberendezés telepítése

Klímaberendezés javítása

Klímaberendezés karbantartása

0-24 h szerverfelügyelet

Hőkamerás épület és gépészeti analízis